Username:

Password:

Fargot Password? / Help

СВЕТОЗАР ПАЈИЋ ДИАК

Проф. Богдан Станојев

Рођен је 1955.године у Новом Саду. Школовао се за маркетинг и пропаганду и на том послу професионално радио до 1990. године. Од најранијих дана своју креативност и склоност ка техници и уметности изражавао је у авио-моделарству, бродо-моделарству, фотографији, вајању, сликању, дизајну, калиграфији...

Од 1992. године до данас настала су два значајна циклуса у којима се Пајић исказао као изузе1 (Mobile)тна и комплексна личност.

Први циклус је посветио сликању амбијенталних мотива родног града,у комбинованој аква-туш техници. Неколико година касније, у истом маниру посвећује се сликању свих већих градова Војводине, а затим, као логичан след, настаје серијал идиличних предела Војвођанских села. Мотиви Новог Сада су доживели велику експанзију штампањем на шест зидних календара, затим разгледницама, поштанским ковертама. Највеће признање уметниковом раду на промовисању амбијенталне културе свога града, настало је у сарадњи са Скупштином Новог Сада, Луксузна уметничка мапа са 22 ауторска мотива. ово оригинално уметничко дело постало је врхунски репрезент дар иностраним и домаћим делегацијама.

Први циклус радова доживео је више самосталних и неколико изложби међународног карактера. Пајић је за свој рад на промовисању амбијенталне културе градова Војводине награђиван.

Други циклус започиње 1998. године изучавањем рукописне баштине српског народа и раду на представљању и откривању средњевековних рукописа. Задивљен лепотом наше рукописне баштине о којој се мало зна, креће у тежак преписивачки подухват, на начин старих скриптора. Гушчијим пером, на патинираној хартији, калиграфски, преписује Законик цара Стефана Душана, а затим следи и писање транскрибованог Законика на савремени српски језик, у истом маниру и стилу.

Са надахнућем наставља са рукописањем најлепших страница Четворојевађеља, најпре на патинираној хартији, затим на јарећој кожи и најзад на пергаменту.

"Сада имамо поново рукописана Средњовековна духовна дела која су извучена из вековног заборава и доступна погледима и дивљењу савременом човеку". По речима Пајића, то је и био циљ свих његових напора да прикаже свом народу сопствену културу писмености и ненадмашну лепоту Средњевековних минијатура.

На питање: "Да ли настављате даље?"  аутор је одговорио: "Да, ово је тек почетак".

 

Прочитајте и на :

http://www.czipm.org/bio-16.html