Username:

Password:

Fargot Password? / Help

SVETOZAR PAJIĆ DIAK

Prof. Bogdan Stanojev

Rođen je 1955.godine u Novom Sadu. Školovao se za marketing i propagandu i na tom poslu profesionalno radio do 1990. godine. Od najranijih dana svoju kreativnost i sklonost ka tehnici i umetnosti izražavao je u avio-modelarstvu, brodo-modelarstvu, fotografiji, vajanju, slikanju, dizajnu, kaligrafiji...

Od 1992. godine do danas nastala su dva značajna ciklusa u kojima se Pajić iskazao kao izuze1 (Mobile)tna i kompleksna ličnost.

Prvi ciklus je posvetio slikanju ambijentalnih motiva rodnog grada,u kombinovanoj akva-tuš tehnici. Nekoliko godina kasnije, u istom maniru posvećuje se slikanju svih većih gradova Vojvodine, a zatim, kao logičan sled, nastaje serijal idiličnih predela Vojvođanskih sela. Motivi Novog Sada su doživeli veliku ekspanziju štampanjem na šest zidnih kalendara, zatim razglednicama, poštanskim kovertama. Najveće priznanje umetnikovom radu na promovisanju ambijentalne kulture svoga grada, nastalo je u saradnji sa Skupštinom Novog Sada, Luksuzna umetnička mapa sa 22 autorska motiva. ovo originalno umetničko delo postalo je vrhunski reprezent dar inostranim i domaćim delegacijama.

Prvi ciklus radova doživeo je više samostalnih i nekoliko izložbi međunarodnog karaktera. Pajić je za svoj rad na promovisanju ambijentalne kulture gradova Vojvodine nagrađivan.

Drugi ciklus započinje 1998. godine izučavanjem rukopisne baštine srpskog naroda i radu na predstavljanju i otkrivanju srednjevekovnih rukopisa. Zadivljen lepotom naše rukopisne baštine o kojoj se malo zna, kreće u težak prepisivački poduhvat, na način starih skriptora. Guščijim perom, na patiniranoj hartiji, kaligrafski, prepisuje Zakonik cara Stefana Dušana, a zatim sledi i pisanje transkribovanog Zakonika na savremeni srpski jezik, u istom maniru i stilu.

Sa nadahnućem nastavlja sa rukopisanjem najlepših stranica Četvorojevađelja, najpre na patiniranoj hartiji, zatim na jarećoj koži i najzad na pergamentu.

"Sada imamo ponovo rukopisana Srednjovekovna duhovna dela koja su izvučena iz vekovnog zaborava i dostupna pogledima i divljenju savremenom čoveku". Po rečima Pajića, to je i bio cilj svih njegovih napora da prikaže svom narodu sopstvenu kulturu pismenosti i nenadmašnu lepotu Srednjevekovnih minijatura.

Na pitanje: "Da li nastavljate dalje?"  autor je odgovorio: "Da, ovo je tek početak".

 

Pročitajte i na :

http://www.czipm.org/bio-16.html